top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Skribentens bildRestaurangSEO.se

Framtidens odlingar är uppåt väggarna

Uppdaterat: 10 sep. 2023

Vertikal odling, hydroponisk odling och användandet av AI för att optimera bevattning, temperatur, ljus och skörd är framtiden. I studier visar det att en hektar vertikal odling kan producera lika mycket som 360 hektar traditionell odling.


Restaurangbranch.se fick kontakt med Erik von Stedingk som mitt under Pandemin startade Hapiculture med fokus på hållbar och vertikal odling för hemmabruk men också för restauranger, butiker och i större skala.


Hej Erik! Vad är Hapiculture egentligen?


Under sommaren 2021 startade jag Hapiculture. Jag hade lekt med tanken i säkert tio år, men nu blev det av. 2019 hade jag bestämt att jag skulle lämna min biotekniska och medicintekniska bana, och göra något vettigt miljömässigt. Tiden går, jag blir inte yngre och det är ödesdigra frågor. Det gick bra, men så kom Covid-krisen. Sist in, först ut, men nu tog jag chansen och startade eget, med full fokus på vertikal odling!



Varför blev det just vertikal odling som du fastnade för?

Intresset för miljöfrågor har alltid funnits där, liksom för god mat och matlagning – på amatörnivå. Under forskaråren var jag växtbiokemist och odlade mina försöksobjekt hydroponiskt och i växthus. Spenat, tobaksplantor och backtrav är växtforskarnas möss, råttor och bananflugor. Om alla erfarenheter skulle kombineras stod det liksom skrivet att det borde bli vertikal odling, med ett öga till de kulinariska konsterna, eller hur?


Vilka andra lösningar förutom vertikala odlingar ser du för en mer hållbar framtid?

Ju fler vi blir på Jorden desto mer mat behöver vi. Vi måste minska koldioxidutsläppen, spara vatten och hushålla med brukbar mark, också rädda våra ängar och skogar. Hur ska det gå ihop? För våra kalorier - stärkelse, protein och fett - kommer vi behöva våra fält och ängar som absolut kan utvecklas mot mer hållbarhet: plöjningsfritt när det går, samodling när det funkar, nya grödor och så vidare. Även alger som kan få korna att fisa och rapa mindre metan. Och så fiskodling på land, om vi kan göra det på ett etiskt försvarbart sätt. Och allt som vi kan odla i havet: alger, musslor eller varför inte sjögurkor? Plus ”odlat kött” och alla finurliga sätt att blanda vegetariska ingredienser för att få med köttätarna på båten. Jag är i huvudsak teknikoptimist, men inte helt. Vi kanske inte lyckas vända skutan helt, men kanske så pass att vi klarar oss, tilltufsade med stora förluster, men i hamn vad det lider. Jag tänker göra mitt för att det ska gå så bra som möjligt.


Näring är så mycket mer än kalorier dock. Här finns mineraler, vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter men också alla smaker som gifter samman helheten och gör maten mer intressant. För att klara miljömålen måste vi använda fler grönsaker. Men jag vet inte om jag kommer kunna bli vegetarian. Jag kan sikta på att bli flexitarian, men då tror jag vi måste utöka paletten med fler smaker. Vi har också dilemmat att jordbruket och kulturlandskapet är beroende av våra djur: varifrån ska vi få det gödsel vi trots allt kommer behöva? Hur ska vi behålla öppna landskap med flora och insekter?

Vad handlar vertikal odling om mer praktiskt då?


Vertikal odling är att odla på höjden så klart, för att spara markyta. Genom att kontrollera miljön i varierande grad kan man kontrollera tillväxten och se till att plantorna saknar så lite som möjligt. Genom att odla inomhus kan man förlänga en säsong till året om och slopa bekämpningsmedel. I kombination innebär det att det många gånger går att odla lika mycket på några få kvadratmeter som på nästan en hektar mark. Tekniken använder 90-99% mindre vatten än odling i jord, och eftersom avloppet är kontrollerat så lakas inget ut till sjöar och havsbottnar när reningsverken gör sitt jobb. Med rätt inställningar kan smaker och näringshalt förhöjas och ju fler som odlar på detta sätt, kan fröutvecklarna satsa mer på smak och näring istället för härdighet och resistens. Genom att odla nära ”målet” så kan transporter minskas och ”shelf-life” ökas markant.


(Intressant om "City Farming" för dig som vill veta mer om möjligheterna med vertikal odling)


Jag tror vi måste odla fler grödor, på fler platser, i fler skalor. Det finns plats för stora växthus, men också distribuerat vid varje mataffär, stor som liten. Det kan odlas på tak och småskaligt ekologiskt. I föreningar och restauranger. Alla tekniker har sina fördelar och nackdelar och kommer säkert att fortsätta utvecklas åt rätt håll. Tillsammans kan vi lösa det här, det är jag övertygad om.


Det låter helt klart som väldigt hållbar odling men finns det några nackdelar med vertikal odling?

Många många fördelar, men det är klart att det finns nackdelar också, som med allt annat. Det är nog ”vetenskaparen” i mig som gör att jag vill nämna detta också. Och ärlighet varar längst. Priset och effektiviteten på LED har sjunkit så att det från ungefär 2015 blev på riktigt lönsamt med den här typen av odling, i alla fall på våra ”västliga” marknader, men det drar fortfarande ström. I ett land som Sverige tycker jag det är ett mindre problem då vårt koldioxidavtryck på el är relativt lågt. Kontentan ser jag som netto positiv. Utvecklingen fortsätter och det vi gör här kan låna teknik till områden som har andra premisser: man måste t.ex. inte ha LED om solen skiner lika mycket varje dag…



Avslutningsvis; vad tror du om framtidens vertikalodlingar och Hapiculture?

Jag tror det kommer bli allt vanligare med den här tekniken i jättestora anläggningar, där AI kan styra varenda parameter för att klämma ut de sista procenten. Men det finns också behov för odlingar i den lilla skalan, och mitt i mellan. Här gäller det att hålla tekniken så billig som möjligt, men fortfarande professionell. Jag gick igenom över två hundra företag när jag skulle välja vilka jag ville börja med. Jag har vaskat fram tre som får mitt fokus här i början, men har fler på lut. De skulle vara enkla att komma igång med, flexibla och skalbara utan att kosta för mycket. De skulle starta på en produktionsnivå som passar för en liten restaurang, skolkök, eller mataffär. Vill någon växla upp så går det också. Miljövärdet är stort, men det är också smaken och variationen. Jag tycker nog jag hittat rätt.


 


Kontakta Hapiculture:

Ägare Erik von Stedingk

Mobil: +46 735 112 900

Du kan också följa Hapiculture på Instagram, Facebook och LinkedIn


 

GastroMedia Group Sweden AB hjälper ditt företag att hitta nya kunder inom Restaurangbransch och Besöksnäring med effektiv marknadsföring som genererar resultat.

295 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page