top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

  • Skribentens bildRestaurangbransch.se

Kocklivet ombord på Svenska Lloyd m/s Gandia 1967

Uppdaterat: 20 nov. 2022

Vi kockar har väl alla gjort ett riktigt rookie-misstag" någon gång precis i början av kockkarriären? Här berättar Sten om sitt första klavertramp från första kockjobbet som 15 åring ombord på m/s Gandia i Pozzuoli, Italien anno 1967!Mitt första kockjobb var i Svenska Lloyd, hade precis fyllt 15 år och sökte jobb som kockelev, för kock skulle jag bli det hade jag bestämt redan som sexåring. De ringde från Sjöfartsförmedlingen och sa att det fanns ett jobb som 2:e kock. Taget, sa jag och tog min blåvitrutiga kokbok, "Mat i vardagslag" från hemkunskapen och mönstrade på.Redan från början var jobbet ganska tufft med en förste kock som hellre tillbringade tiden i hytten med en flaska gin och grapefruktjuice, resten av tiden gick ut på typ att lära mig att inte vara rädd för spisen och höll fast underarmarna ovanför stekpannan när jag skulle steka halvfryst fläsk tills de var riktigt röda av flottet som stänkte upp.


För er som sett filmen Kocken med Kjell Bergqvist så var den rena smekmånaden jämfört med min tidiga karriär i köket som kock.


När vi kom ner till Italien tog han sitt pick och pack och försvann och där stod jag och fick ensam ansvara för matlagningen till 36 mans besättning. Det hade fungerat bra under hela resan ner då jag bara räknade upp recepten 10 ggr och alla i besättningen var nöjda med maten.


Väl framme i Pozzuoli i Italien där vi skulle lossa lasten och samtidigt fylla på förråden med färskvaror, fick jag en hel låda med de ljuvligaste grönsaker som jag aldrig sett tidigare hemma i Norrland, det här var 1967. Idag skulle det bli generöst med sallad på borden. Så kan du vispa ihop en Vinaigrette (???) till salladen sa stewarden, ska det täcka frågade jag, det är klart fick jag till svar.


Jag som varken kände till olivolja eller vinäger, plockade fram boken och där på sidan 87 fanns räddningen; receptet på dressingen jag skulle vispa ihop. På den tiden fanns inte Google och det var lite pinsamt att fråga, jag hade ju löst det här tidigare, trots att jag saknade yrkeserfarenhet och praktik. Så jag gjorde som tidigare, fram med senap ,olja och vinäger sen var det bara att multiplicera med tio, 3½ liter var det klart, blev rätt mycket vinaigrette men han hade ju sagt att det skulle täcka.


Ni skulle ha hört muntrationerna när tomatskivorna flöt omkring i skålen, men vi silade av salladen och hade dressing hela vägen tillbaka till Sverige. Var tvungen att erkänna att den enda praktik jag hade var från skolköket och att jag hade haft min pryo 14 dagar på Stadshotellet i Glada Hudik men min mormor var en fantastisk kokerska som jag tillbringat en hel del tid med i köket.