top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Kocklivet ombord på Svenska Lloyd m/s Gandia 1967

Uppdaterat: 20 nov. 2022

Vi kockar har väl alla gjort ett riktigt rookie-misstag" någon gång precis i början av kockkarriären? Här berättar Sten om sitt första klavertramp från första kockjobbet som 15 åring ombord på m/s Gandia i Pozzuoli, Italien anno 1967!Mitt första kockjobb var i Svenska Lloyd, hade precis fyllt 15 år och sökte jobb som kockelev, för kock skulle jag bli det hade jag bestämt redan som sexåring. De ringde från Sjöfartsförmedlingen och sa att det fanns ett jobb som 2:e kock. Taget, sa jag och tog min blåvitrutiga kokbok, "Mat i vardagslag" från hemkunskapen och mönstrade på.Redan från början var jobbet ganska tufft med en förste kock som hellre tillbringade tiden i hytten med en flaska gin och grapefruktjuice, resten av tiden gick ut på typ att lära mig att inte vara rädd för spisen och höll fast underarmarna ovanför stekpannan när jag skulle steka halvfryst fläsk tills de var riktigt röda av flottet som stänkte upp.


För er som sett filmen Kocken med Kjell Bergqvist så var den rena smekmånaden jämfört med min tidiga karriär i köket som kock.


När vi kom ner till Italien tog han sitt pick och pack och försvann och där stod jag och fick ensam ansvara för matlagningen till 36 mans besättning. Det hade fungerat bra under hela resan ner då jag bara räknade upp recepten 10 ggr och alla i besättningen var nöjda med maten.


Väl framme i Pozzuoli i Italien där vi skulle lossa lasten och samtidigt fylla på förråden med färskvaror, fick jag en hel låda med de ljuvligaste grönsaker som jag aldrig sett tidigare hemma i Norrland, det här var 1967. Idag skulle det bli generöst med sallad på borden. Så kan du vispa ihop en Vinaigrette (???) till salladen sa stewarden, ska det täcka frågade jag, det är klart fick jag till svar.


Jag som varken kände till olivolja eller vinäger, plockade fram boken och där på sidan 87 fanns räddningen; receptet på dressingen jag skulle vispa ihop. På den tiden fanns inte Google och det var lite pinsamt att fråga, jag hade ju löst det här tidigare, trots att jag saknade yrkeserfarenhet och praktik. Så jag gjorde som tidigare, fram med senap ,olja och vinäger sen var det bara att multiplicera med tio, 3½ liter var det klart, blev rätt mycket vinaigrette men han hade ju sagt att det skulle täcka.


Ni skulle ha hört muntrationerna när tomatskivorna flöt omkring i skålen, men vi silade av salladen och hade dressing hela vägen tillbaka till Sverige. Var tvungen att erkänna att den enda praktik jag hade var från skolköket och att jag hade haft min pryo 14 dagar på Stadshotellet i Glada Hudik men min mormor var en fantastisk kokerska som jag tillbringat en hel del tid med i köket.


Ingen större skada skedd och jag blev faktiskt erbjuden jobbet som förste kock när vi kom tillbaka till Sverige men då hade jag sökt och blivit antagen som elev på Hasselbackens Hotell och Restaurangskola och på den vägen är det.


Sten A. Öhman

 


Sten är född på Lucia 1951 och redan där började hans liv att präglas av mat med lussekatter och pepparkakor varje år. Många äter för att leva, Sten lever för att äta.


Att bli kock bestämde han sig för redan när han som sexåring fick följa med till Hörnan i Hudiksvall där pappan spelade dansmusik. Medan de packade upp instrumenten fick han vänta hos fru Göransson i kallskänken och äta så mycket glass han ville. Det var då han bestämde sig för att bli kock: vilket fantastiskt jobb, att kunna äta obegränsat med glass!


Sitt första kockjobb hade han på m/s Gandia och därefter fortsatte han på Hasselbackens restaurangskola 1967. Efter avslutat fackbrev flyttade han till Spanien och började som kock då 17 år gammal.Därefter har tiden runnit iväg men alltid i köket som bas och drivit olika restauranger under 30 års tid, jobbat som matregissör och skrivit kokböcker varav den senaste Jungfukustens silver handlar om strömming till havs och på tallriken, kom ut i somras på eget förlag. Som pensionär sitter han nu i Spanien, berättar om sina resor, delar med sig av sina recept, drycker, tips och tricks på sin blogg www.sten-arne.es
"Jungfrukustens silver" finns att köpa på Bokus, AdLibris m.fl ställen där man säljer böcker eller går att beställa direkt från Sten på mail info@sten-arne.es

 

Har du en intressant och kulinarisk historia att berätta precis som Sten? Tveka inte att kontakta oss på kontakt@restaurangbransch.se så är chansen stor att vi vill skriva om det i bloggen!

775 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page