top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Restaurangbranschen står inför ett Elddop när Regeringen släpper på restriktionerna

Uppdaterat: 30 sep. 2021

Den 29:e september släpper Regeringen på restriktionerna och det "nya normala" är här. Vi borde jubla, eller hur? Här är ett par reflektioner som får Restaurangbransch.se's jubel att fastna i halsen och likna det vi har framför oss vid inget mindre än ett Elddop.Bristen på arbetskraft i Restaurangbranschen


Under hela Pandemin har vi gång på gång försökt att föra en dialog med politiker med hjälp av öppna brev och mail med ständiga påminnelser vad uttalanden, beslut och restriktioner inneburit och skulle komma att innebära för Restaurangbransch och Besöksnäring.


Den uppenbara utvecklingen och bristen på arbetskraft inom Restaurangbranschen har hela tiden varit central i våra försök till kommunikation med landets politiker och beslutsfattare. En kommunikation som tyvärr bemötts med en 99,99% tystnad.


Vi har bjudit in till aktioner tillsammans med branschens företag och dess anställda, inbjudit till samarbeten mellan olika Branschrelaterade grupperingar, branschorganisationer och synergibranscher för att försöka påverka och samverka; för Sveriges företag och anställda mot Corona - och ytterst med fokuset inställt på målet att försöka motverka den brist på kompetent arbetskraft vi upplever idag.


Den ständiga ström av jobbannonser i vår Facebookgrupp, många och ibland långa samtal med branschkollegor, rapporter från branschorganisationer som Visita, från Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket för att ta några exempel, talar tyvärr alla sitt tydliga språk.


Pandemin är utan tvekan en av de största kriserna i modern tid men vi står redan mitt uppe i nästa kris; bristen på arbetskraft inom Restaurangbranschen.


Vi står nu också inför effekten och faktumet att vi själva misslyckats med att behålla människor i branschen i kombination med ett agerande från beslutsfattare utan konsekvenstänk som ytterligare spätt på den dränering på kompetent personal vi nu ser, toppat med en om inte två generationer nya branschmänniskor som "missat" en naturlig integration på arbetsmarknaden.


Bristen på en uttalad plan för den sk "återstarten"


Undertecknad har i en av sina utbildningar haft möjligheten att delta i en mängd seminarier, webinarier, digital branschmässor mm under 2021, där självklart "återstart" varit vida diskuterat; från Restaurangbransch, från Besöks- Event-, Mötes- och Turismnäring.


Lika självklart står det klart för mig att vi i Sverige inte har en uttalad plan för återväxt och återstart; inom och för Restaurangbranschen. Av hela mitt hjärta hoppas och önskar jag att alla som kämpar på därute inte har slut på energi och glädje, att det finns nya kollegor på ingång som älskar den här branschen lika mycket som oss och att allt på något mirakulöst sätt ska vara en total felbedömning...men nuläget i Restaurangbranschen är högst oroande.


Om ett par timmar är det "nya normala" här. Jag håller tummarna och andan med två frågor snurrande i huvudet:


Var hittar vi kraften? Vad har vi för plan?


Allt gott,


Fredrik Goldhahn

Restaurangbransch.se


 

Har du något att berätta om Sveriges Restaurangbransch, gastronomi, turism eller Besöksnäring?


Tipsa oss på kontakt@restaurangbransch.se så är chansen stor att vi tar med det i våra Branschnyheter eller vill skriva om det.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page