top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Sveriges största ölvecka är tillbaka – lanserar ”Göteborgs nya stadslager” över hela landet

Uppdaterat: 1 dec. 2022


Olle Andersson och Erika Brockberg på O/O Brewing, som gör årets GBG Beer Week-öl.

Foto: O/O Brewing/Tina Umer


När GBG Beer Week drog igång 2015 var det Sveriges allra första ölvecka. Den blev en omedelbar succé som genom åren bidragit till att sätta Göteborg på kartan som Sveriges ölhuvudstad. Förra året blev det ingen vecka alls, men nu är det snart dags igen. För sjunde gången kommer staden att bubbla av ölhändelser på krogar och bryggerier.


Inför varje ölvecka får ett lokalt bryggeri i uppgift att ta fram en öl som får premiär när GBG Beer Week invigs. I år föll den ärofulla uppgiften på Olle Andersson och Erika Brockberg på O/O Brewing. De har länge haft idén till göra en traditionell lageröl i modern tappning, där gammalt möter nytt.


"– GBG Lager är en torrhumlad Viennalager. Med det här ölet vill vi visa att det faktiskt går att göra en lager med färg som är god och lättdrucken"


De tidigare officiella GBG Beer Week-brygderna har antingen varit IPA eller syrlig öl. Det här året tyckte arrangörerna att det var dags för lageröl.


"– För trettio år sedan var Göteborg staden som skeppade lager till hela Sverige. Nu när Pripps Blå inte längre är stadens stora flaggskeppsöl känns det rätt att återknyta till historien och skapa en ny modern stadslager" säger Fredrik Berggren, en av arrangörerna.Idén till GBG Beer Week


GBG Beer Week går av stapeln 27 mars–4 april. En vecka då Göteborg fylls med ett hundratal ölrelaterade händelser på krogar och bryggerier.


"- När vi fick idén till GBG Beer Week så kände vi att förutsättningarna var perfekta. Vi var i Denver på världens största ölmässa, The Great American Beer Festival, när det slog oss. Varför har vi inte en likadan ölvecka hemma i Göteborg? Sagt och gjort. Vi åkte hem och samlade ihop ett gäng bryggare, krögare samt En Öl & Whiskymässa och presenterade vår idé"


Det var 2014. Sju år senare fortsätter ölveckan att rulla på. Det är dags för nypremiär efter pausen 2021, då restriktionerna satte stopp för veckan. Här får allt plats; smått och stort, lokalt och internationellt, brett och smalt. Som besökare får du möta bryggarna bakom ölen och prova superfärsk lokalt producerad öl, men också utforska mycket av det allra bästa i ölväg från resten av Sverige och världen.Ölstaden Göteborg


Göteborg är numera ett kvalitetsbegrepp bland ölentusiaster. Vi är en cool (jo, faktiskt) bryggeristad som folk känner till och pratar om, i klass med Portland, London, Köpenhamn och Denver. Och det märks. Allt fler besökare reser hit för att utforska Göteborg som öldestination. Bryggeriarbetare från USA, England och annorstädes flyttar hit för att jobba i och runt stan.


Hur fasen har det gått till? Ja, framförallt genom hårt arbete och stor kreativitet bland de lokala bryggerierna. Plus en unik samarbetsanda där pionjärer, som Mikael Dugge på Dugges Bryggeri, generöst har hjälpt nya uppstickare att komma igång. Bryggarna ringer varandra när de har problem, delar med sig av idéer och lånar grejer av varandra när det kniper. Och ibland reser de ut och promotar sina öl tillsammans. I klassisk goa gubbar-anda helt enkelt (goa gummor finns det naturligtvis också, men mest på senare år).GBG Beer Weeks officiella öl genom åren

  • 2016: Stigbergets Bryggeri – GBG Beer Week 2016 (New England-IPA)

  • 2017: Beerbliotek – GBG Beer Week 2017 - A Moment of Clarity (Session-IPA)

  • 2018: Dugges Bryggeri – GBG Beer Week 2018 Sour Strawberry Beer (Berliner Weisse med jordgubbar)

  • 2019: Vega Bryggeri – GBG Beer Week 2019 – Goodness Grapecious IPA (IPA med vindruvor)

  • 2020: Spike Brewery – GBG Beer Week 2020 Spike (Kveik-Pale Ale med skandinaviska ekologiska ingredienser)

  • 2022: O/O Brewing – GBG Lager 2022 (Viennalager torrhumlad med Mosaichumle)


Foto: O/O Brewing/Tina Umer


Framtiden för GBG Beer Week


"Restriktionerna har släppt och vi känner ett behov av att få en revansch på det något stukade GBG Beer Week som hölls i januari 2020 och efterföljande två års restriktioner som inneburit en prövning för alla. Det är dags att återigen visa vilken stad som är Sveriges ölhuvudstad #1. Och det är viktigare än tidigare att försvara positionen"


Kontakt:


GBG Beer Week vann utmärkelsen ”Årets Ölutvecklare” på Restauranggalan 2017


GBG Beer Week har arrangerats sedan 2015 i Göteborg och är ett gräsrotsarrangemang där alla inom öl och ölkultur kan bidra med innehåll. Här får allt plats; smått och stort, lokalt och internationellt, brett och smalt. Evenemangen arrangeras av bryggerier, importörer, restauranger, pubar och föreningar som får stan att jäsa av smakrika upplevelser. Kulmen på veckan är En Öl & Whiskymässa med tusentals besökare.

86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page