top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

  • Skribentens bildRestaurangbransch.se

Sveriges största ölvecka är tillbaka – lanserar ”Göteborgs nya stadslager” över hela landet

Uppdaterat: 1 dec. 2022


Olle Andersson och Erika Brockberg på O/O Brewing, som gör årets GBG Beer Week-öl.

Foto: O/O Brewing/Tina Umer


När GBG Beer Week drog igång 2015 var det Sveriges allra första ölvecka. Den blev en omedelbar succé som genom åren bidragit till att sätta Göteborg på kartan som Sveriges ölhuvudstad. Förra året blev det ingen vecka alls, men nu är det snart dags igen. För sjunde gången kommer staden att bubbla av ölhändelser på krogar och bryggerier.


Inför varje ölvecka får ett lokalt bryggeri i uppgift att ta fram en öl som får premiär när GBG Beer Week invigs. I år föll den ärofulla uppgiften på Olle Andersson och Erika Brockberg på O/O Brewing. De har länge haft idén till göra en traditionell lageröl i modern tappning, där gammalt möter nytt.


"– GBG Lager är en torrhumlad Viennalager. Med det här ölet vill vi visa att det faktiskt går att göra en lager med färg som är god och lättdrucken"


De tidigare officiella GBG Beer Week-brygderna har antingen varit IPA eller syrlig öl. Det här året tyckte arrangörerna att det var dags för lageröl.


"– För trettio år sedan var Göteborg staden som skeppade lager till hela Sverige. Nu när Pripps Blå inte längre är stadens stora flaggskeppsöl känns det rätt att återknyta till historien och skapa en ny modern stadslager" säger Fredrik Berggren, en av arrangörerna.Idén till GBG Beer Week


GBG Beer Week går av stapeln 27 mars–4 april. En vecka då Göteborg fylls med ett hundratal ölrelaterade händelser på krogar och bryggerier.


"- När vi fick idén till GBG Beer Week så kände vi att förutsättningarna var perfekta. Vi var i Denver på världens största ölmässa, The Great American Beer Festival, när det slog oss. Varför har vi inte en likadan ölvecka hemma i Göteborg? Sagt och gjort. Vi åkte hem och samlade ihop ett gäng bryggare, krögare samt En Öl & Whiskymässa och presenterade vår idé"


Det var 2014. Sju år senare fortsätter ölveckan att rulla på. Det är dags för nypremiär efter pausen 2021, då restriktionerna satte stopp f