Vad innebär beslutet att inte servera alkohol efter 22.00?

Uppdaterad: feb 22



I onsdags (2020-11-11) lades förslaget fram att förbjuda servering av alkohol efter 22.00 på alla restauranger; ett skarpt förbud som ska gälla från den 20:e november till sista februari 2021.


"– Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart" säger statsminister Stefan Löfven.


Det har Stefan Löfven helt rätt i. Svart som i konkurs. Svart som i förlorade jobb. Svart som i fortsatt spridning av Corona.


"– Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Vår bedömning är att alla verksamheter med serveringstillstånd kommer att behöva stänga senast 22.30" sade Lena Hallengren.


Att krogen är en riskmiljö har nog ingen; inte ens från restaurangbranschen, bestridit. Vi vet och förstår detta. Vi har haft restriktioner länge och har gjort allt som står i vår makt för att säkra vår egen och gästers säkerhet.


Har vi gjort ett bra jobb?


I SVT:s genomgång av smittskyddsenheternas rapporter till Folkhälsomyndigheten kan man utläsa att endast 16 utbrott med koppling till restauranger, krogar och barer har skett sedan den 21:e september.


Det om något bevisar att Restaurangbranschen sköter de restriktioner som FHM tagit fram.


Så med det sagt; det finns ingen övergripande koppling mellan restaurangbesök och smittspridning.


Det är 117 fall. Eller endast drygt 5% av alla fall som rapporterats ha skett i miljöer för allmänheten.


Så vart sker den ökning av Corona-fall som vi nu ser?


Det är uppenbart för Restaurangbransch.se och många av dess medlemmar på Facebook.


Smittspridningen sker inte enbart på krogen. Beviset finns i den fakta i antalet fall som kan härledas till vår bransch.


Vad Restaurangbransch.se skulle vilja se från Regeringen är en tydlig och genomtänkt strategi med "skarpa förbud" (som Regeringen själva uttrycker det) och en bred aktionsplan.


Involvera butiker, köpcentrum, skolor, dagis, gym, restauranger, arbetsplatser...och inte minst kollektivtrafik.


Ta av skygglapparna - sätt på ett munskydd - och inse att restaurangbranschen INTE är virusets grogrund som det ser ut, med fakta. Spridningen sker någon annanstans.