top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Sveriges Team till Bocuse d'Or är klart

Det svenska teamet för Bocuse d’Or 2022-2023 är nu samlat och jobbar för fullt med att förbereda sig för en ny framgångsrik säsong i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Första utmaning blir europafinalen i Budapest den 23-24 mars.I höstas korades Jimmi Eriksson till Sveriges nya kandidat i Bocuse d’Or. Rollen tog han över efter Sebastian Gibrand som tävlat för Sverige i hela fyra år. Nyligen kunde organisationen även bekräfta att flerfaldiga medaljören i tävlingssammanhang och Guide Michelin-belönade Tommy Myllymäki, blir Bocuse d’Or Sweden’s president. Nu står det även klart att tidigare mästaren i Commis Award för kvinnliga kockar, Thilda Mårtensson, blir Jimmi Erikssons commis och därmed första kvinna i det svenska laget. Coach är Martin Brag.


Den 23-24 mars tävlar Jimmi Eriksson i Bocuse d’Or Europe i Budapest bland 20 av Europas främsta kockar. En plats bland de tio bästa ger det svenska laget en plats i den prestigefyllda världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon i januari 2023.


Jimmi Eriksson är Sveriges nya representant i Bocuse d’Or, en roll som han strävat efter och målmedvetet arbetat emot under flera år. Jimmi är tidigare flerfaldigt prisbelönt tävlingskock och kan bland annat stoltsera med titeln Årets Kock 2016, guld från Nordiska Mästerskapen och guld i Global Chef Challenge. Dessutom har han flera års erfarenhet som lagkapten för kocklandslaget. Idag driver han Jimmi Eriksson Gastronomi parallellt med uppdraget som kulinarisk ambassadör för Compass Group. Hans vilja att ständigt utvecklas och förbättras både som kock och som människa är en stor drivkraft, något som bland annat märks i hans förmåga att ständigt överraska i såväl smakkombinationer och konsistens som i de visuella presentationerna. Jimmi Eriksson är 34 år och uppvuxen i Stockholm.


Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest välrenommerade kockar. Hans senaste krog Aira på Djurgården i Stockholm belönades 2021 med en stjärna i Guide Michelin. I Bocuse d’Or har han kammat hem ett silver och ett brons i världsfinalen i Lyon samt ett guld i Europafinalen på hemmaplan i Stockholm 2014. Dessutom coachade han Sebastian Gibrand till en silvermedalj i Bocuse d’Or 2019. Till sin meritlista kan han även lägga titeln Årets Kock och förstaplatsen i Kockarnas Kamp. Nu tar Tommy nästa steg inom Bocuse d’Or Sweden och kliver in på positionen som president. Tommy Myllymäki är 43 år och kommer från Katrineholm men bor sedan flera år tillbaka i Stockholm.


Thilda Mårtensson har sedan gymnasietiden på Stockholms Hotell- och Restaurangskola haft ett stort engagemang för kocktävlingar med siktet inställt på Bocuse d’Or. Banan ser minst sagt rak ut med vinster från både gymnasie-SM och Bocuse d’Or Sweden Commis Award i bagaget. Thilda har dessutom assisterat Sebastian Gibrand i Bocuse d’Or Sweden’s träningskök de senaste åren. Inför den svenska uttagningen i Boucse d’Or i höstas var hon Jimmi Erikssons commis och efter vinsten valde vinnarduon att arbeta vidare tillsammans. Thilda har sedan examen även arbetat på Sturehof och Tegelbacken. Nu lägger hon all tid på Bocuse d’Or. Thilda Mårtensson kommer från Stockholm och är 20 år.


Martin Brag tog rollen som Jimmi Erikssons coach redan inför den svenska uttagningen i Bocuse d’Or. Nu är han coach för Team Sweden 2022-23 och hoppas kunna leda Jimmi till en efterlängtad medalj i såväl Bocuse d’Or Europe som världsfinalen i Lyon. Martin har jobbat som kock i hela sitt yrkesverksamma liv med en bakgrund från Aquavit i New York och från Rockpool i Australien. Hemma i Sverige har han bland annat arbetat som kökschef på Pontus! och som kreativt ansvarig på Ett hem. Spännande erfarenheter genom åren inkluderar även Nobelbanketten som ansvarig för varmrätten under Klas Lindberg och som personlig kock för Kungafamiljen på Öland. Från Årets Kock har han med sig en silvermedalj. Idag driver Martin Brag sin egen verksamhet med stora och små uppdrag både i Sverige och internationellt. Martin kommer ursprungligen från Falkenberg och är 41 år.


Bocuse d’Or grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse och avgörs vartannat år i Lyon. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.


För ytterligare information: Moa Abrahamsson, presskontakt, Abby PR, moa@abbypr.se, 0707912000.

Sanna Aspberg, projektledare Bocuse d’Or Sweden 0703943159.

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page