Innovationsföretaget WIIBOT drivs av Eric Mochos som valt att satsa på robotar. Tanken är att robotarna ska underlätta jobbet för restauranger, lager och kedjor.
"- Tänk dig en E-handlare eller en kedja som typ MAX eller Burger King där du efter få enkla knapptryck får leveransen utkörd till ditt bord. Roboten är så pass intelligent att den går från plock till leverans. Man ser redan nu hur bla McDonalds börjat med bordsservering, tänk dig då att det kommer ut en robot med din Big Mac, tanken är inte fel och det ligger rätt i tiden" säger Eric Mochos.
Sverige ligger på femte plats när det kommer till robottätheten enligt siffror från IFR. Det land med störst robottäthet är Singapore vars industrirobotar har 75% av andelen operativa robotar.
Dom första robotarna anlände till Sverige för knapp en vecka sedan. Planen är att öppna upp stationer runt om i landet som visar roboten.
Serveringsrobotar i Restaurangbranschen
Vill ni öka effektiviteten på arbetsplatsen? Avlasta arbetsteamet och minska frånvaron?
Gör det med serveringsrobotar. Sveriges första serveringsrobot installerades på restaurang Kin Long i Malmö och finns nuo även på ett antal platser i Stockholm, till exempel restaurang Waipo i Mood gallerian och på East i hjärtat av Stockholm.
"- Intresset är även stort från hotellkedjor, vi har flera intressenter som skall testa robotar i hela Sverige" säger Eric Moschos som driver bolaget WIIBOT. Efter ett väldigt tufft år för hotell- och restaurangsektorn, där tusentals personer varslades så har branschen svårt att hitta personal.
Detta har resulterat i ökad arbetsbörda och mer stress för befintlig personal, vilket i sin tur lett till att många restauranger och hotell inte klara av att uppnå sina service- och kvalitetsmål.
Robotarna är mycket effektiva, de kan vara i gång dygnet runt med laster upp till 60kg.
"- De avlastar personal och effektiviserar verksamheten på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt" avslutar Eric Moschos.
Matleveranser med drönare inte långt borta
Efter flera tester, genomförde Region Halland i samarbete med drönarentreprenörerna Aerit, Sveriges första kommersiella drönarleverans, för någon vecka sedan. Leveransen var ett paket med halländsk mat som flögs från en lokal restaurang till Tylösand strand i Halmstad.
– Det har jobbats länge för att få igenom den här testflygningen och att vi fått tillstånd och kunnat genomföra flygning, ser vi som ett stort genombrott. Med det här testet vill vi belysa behovet av och möjligheterna som finns med smart mobilitet och nya hållbara transportmetoder, säger Jimmy Sandberg, strateg på Region Hallands näringslivsavdelning.
Drönare används redan idag för att transportera medicinsk utrustning som blodprodukter, hjärtstartare och andra hjälpmedel. Men för kommersiella aktörer har, fram tills idag, ingen fått tillstånd att flyga.
Hoppas på fler drönarleveranser
"– Halland är ett logistiskt nav och eftersom vi fokuserar på en hållbar och fortsatt funktionell och tillgänglig framtid, är det viktigt för oss att lyfta fram och möjliggöra utveckling inom områden som till exempel smart mobilitet. Vi vill också fokusera på tekniska lösningar som bidrar till att utveckla vår landsbygd" säger Bo-Josef Eriksson, regional utvecklingsdirektör på Region Halland.
Med en växande e-handel är behovet av nya logistiklösningar stort. En fördel med drönare, jämfört med dagens traditionella transportmetoder, är att de kan leverera gods med betydligt lägre klimatpåverkan. Dessutom kommer det vara möjligt att utföra leveranserna till en avsevärt lägre kostnad.
"– Inom klimatfrågan är det nödvändigt att gå från ord till handling. Att använda klimatsmarta drönare är en konkret lösning på en viktig utmaning. Att vi som region kan göra något som bidrar till ökad kunskap och fortsatt utveckling är viktigt" menar Bo-Josef Eriksson.
Dagens flygning – ett startskott
Dagens drönarflygning är ett samarbete mellan Invest in Halland, Region Halland och drönarentreprenörerna Aerit.
Region Hallands ambition är att samla aktörer inom området för att dela kunskap och inspiration och under Halland Tech meet, senare i höst, kommer det genomföras panelsamtal inom området smart mobilitet. Förhoppningen är att dagens flygning ska bli startskottet som inspirerar till fler innovativa samarbeten mellan region, näringsliv, forskning och akademi inom området smart mobilitet. "- Vi ser redan idag ett stort intresse från flera företag här i regionen att delta i det fortsatta projektet och testa drönarflygningar för egna leveranser" säger Jimmy Sandberg.
Representerar du ett företag som har Restaurangbransch eller Besöksnäring som samarbetspartner?
Tipsa oss på kontakt@restaurangbransch.se så är chansen stor att vi tar med det i våra Branschnyheter eller vill skriva om det.
Comments