top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Gustav Leonhardt är Årets Kock 2021

Uppdaterat: 30 sep. 2021

Gustav Leonhardt som tog hem guldet efter en spännande tävling och kan nu titulera sig Årets Kock 2021 ­och svensk mästare i professionell matlagning.


Gustav Leonhardt är 25 år och kommer från Sorunda utanför Nynäshamn.Detta var Gustavs första final i Årets Kock men han har tidigare tävlat i Kocklandslaget och i Bocuse d'Or.


Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.De 8 finalisterna tävlade först i tre olika moment. Finaldagens första uppgift var att laga en varm huvudrätt på gul lök, något som finalisterna fick information om i juni och haft tid att träna på under sommaren.


Finalens andra tävlingsuppgift var att laga en valfri rätt på en råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla.


Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på vildsvin.


"Det har varit en mycket hög nivå på tävlingsbidragen idag och en stor konkurrens bland de tävlande. Det märks att flera av dem verkligen har satsat allt på att vinna idag" säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2021.


Efter de tre inledande momenten fick 4 av kockarna lämna tävlingen och de 4 bästa fortsätta att tävla i en sista utmaning.


Gustav Leonhardt, Anders Isaksson, Louise Johansson och Henric Herbertsson tog sig vidare och fick ta sig an dagens sista tävlingsuppgift som var att laga två rätter på huvudråvarorna, havskräfta och skånsk blommehöna.


Gustav lyckades allra bäst med sina prestationer och stod som slutlig segare i Årets Kock 2021.På andra plats kom Anders Isaksson och på tredje plats Louise Johansson.


Om tävlingen Årets Kock

Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip. Årets Kock består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och finaltävling.


Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.


För mer information Andreas Stenberg, VD Årets Kock AB, 0709-242 157, andreas.stenberg@aretskock.seVid prisceremonin på Annexet fick Gustav ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, samt en prischeck på 250 000 kr.


Prisutdelare var Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och juryns ordförande.


 

Har du något att berätta om Sveriges Restaurangbransch, gastronomi, turism eller Besöksnäring?


Tipsa oss på kontakt@restaurangbransch.se så är chansen stor att vi tar med det i våra Branschnyheter eller vill skriva om det.


209 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page