top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Svenska Politikerskandaler i Historien del 342: Tobleroneaffären

Uppdaterat: 14 jan. 2021


Ett förtydligande; det här blogginlägget är inte sponsrat av Toblerone


Tobleroneaffären 1995


Tobleroneaffären eller Sahlinaffären var en svensk politisk skandal, vid vilken det i oktober 1995 kom till allmänhetens kännedom att den socialdemokratiska politikern Mona Sahlin under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990–1991 vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg. Affären resulterade dels i en förundersökning, som lades ned då inget brott kunde påvisas, dels i att Sahlin, som 1995 var vice statsminister och främsta kandidat till att ta över som partiledare för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson, avgick från sin post och inte längre kandiderade till posten som partiledare. (Texten är hämtad från Wikipedia)


Handling och Konsekvens


Jag vill minnas att jag vid tidpunkten för denna "skandal" var lika politiskt ointresserad som jag är idag. Jag vill minnas att jag vid en första tanke tänkte "det är två Toblerone hon köpt, kom igen! Det är inte Ragnarök eller ens en Pandemi vi pratar om, det är två Toblerone". Jag lät det sjunka in lite. Två Toblerone. Det kunde varit så mycket värre. Mona Sahlin kunde hållit ett tal till hela det Svenska Folket där hon uppmanade till inget konsumerande av Toblerone alls - för att sedan springa och köpa två stycken. Det visade sig senare också att de två Toblerone Mona köpte bara var toppen på Matterhorn.


Men då min moraliska kompass var utvecklad redan 1995 så kom förnuftets röst och fyllde i "fast det hon har gjort är i princip fel, det är inte så en politiker kan eller ska agera. En politiker måste stå för sina handlingar och ta smällen".


Jag kan tänka mig att Statsminister Ingvar Carlsson hade ett allvarligt snack med Mona Sahlin på tu man hand. Kanske sa han något i stil med "Mona, jag vet att du är en bra kandidat till Statsministerposten, men du måste förstå att handlande får konsekvenser. Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga: Ställ in. Boka av. Skjut upp. Jag vet att Toblerone är oemotståndligt goda men jag ger dig en mycket tydlig och skarp signal här; ta ditt ansvar. Hitta inte på undanflykter. Det talade ordet gäller. Ditt förtroende hos det svenska folket är förbrukat.".


Det är väl så jag hoppas att den dåvarande Statsministern läxade upp sin Vice Statsminister.


Men nu är det 2020. Till Mona vill jag säga; jag är fortfarande arg för att du hyrde bilar, tog ut kontanter mm till ett värde av 53 174 kr eller att du struntade i att betala 32 parkeringsböter varav några gick till Kronofogden - men du gjorde en sak helt rätt; du tog ansvar för ditt handlande (sent omsider som man säger) och avgick. Det ska du ha all heder för. Idag finns det högre politiker som inte vet det rätta att göra när de skiter i det blå skåpet eller trampar i sitt eget illa spelade handklaver.


Handlande och Konsekvens. Regeringen borde veta vad som är rätt att göra.Fredrik Goldhahn

Restaurangbransch.se


SKRIV UNDER VÅR NAMNINSAMLING


 

Vi använder Affiliate-länkar bla från CJ by Conversent och Adrecord. Det kostar inget extra att klicka på en Affiliate-länk (snarare tvärtom) men innebär att vi får en liten provision om du handlar något vi rekommenderar. En win-win-win som hjälper oss hålla siten igång med årliga planer som kostar tex. Och kaffe. Det går åt löjligt mycket kaffe. Vi älskar kaffe. Tack!

Senaste inlägg

Visa alla

댓글

댓글을 불러올 수 없습니다.
기술적인 오류가 발생하였습니다. 연결 상태를 확인한 다음 페이지를 새로고침해보세요.
bottom of page