top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

  • Skribentens bildRestaurangbransch.se

Svenska Politikerskandaler i Historien del 342: Tobleroneaffären

Uppdaterat: 14 jan. 2021


Ett förtydligande; det här blogginlägget är inte sponsrat av Toblerone


Tobleroneaffären 1995


Tobleroneaffären eller Sahlinaffären var en svensk politisk skandal, vid vilken det i oktober 1995 kom till allmänhetens kännedom att den socialdemokratiska politikern Mona Sahlin under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990–1991 vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg. Affären resulterade dels i en förundersökning, som lades ned då inget brott kunde påvisas, dels i att Sahlin, som 1995 var vice statsminister och främsta kandidat till att ta över som partiledare för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson, avgick från sin post och inte längre kandiderade till posten som partiledare. (Texten är hämtad från Wikipedia)


Handling och Konsekvens


Jag vill minnas att jag vid tidpunkten för denna "skandal" var lika politiskt ointresserad som jag är idag. Jag vill minnas att jag vid en första tanke tänkte "det är två Toblerone hon köpt, kom igen! Det är inte Ragnarök eller ens en Pandemi vi pratar om, det är två Toblerone". Jag lät det sjunka in lite. Två Toblerone. Det kunde varit så mycket värre. Mona Sahlin kunde hållit ett tal till hela det Svenska Folket där hon uppmanade till inget konsumerande av Toblerone alls - för att sedan springa och köpa två stycken. Det visade sig senare också att de två Toblerone Mona köpte bara var toppen på Matterhorn.


Men då min moraliska kompass var utvecklad redan 1995 så kom förnuftets röst och fyllde i "fast det hon har gjort är i princip fel, det är inte så en politiker kan eller ska agera. En politiker måste stå för sina handlingar och ta smällen".


Jag kan tänka mig att Statsminister Ingvar Carlsson hade ett allvarligt snack med Mona Sahlin på tu man hand. Kanske sa han något i stil med "Mona, jag vet att du är en bra kandidat till Statsministerposten, men du måste förstå att handlande får konsekvenser. Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga: Ställ in. Boka av. Skjut upp. Jag vet att Toblerone är oemotståndligt goda men jag ger dig en mycket tydlig och skarp signal här; ta ditt ansvar. Hitta inte på undanflykter. Det talade ordet gäller. Ditt förtroende hos det svenska folket är förbrukat.".