top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Tillsammans mot Corona och för Sveriges företag och anställda

Uppdaterat: 5 maj 2021

Sveriges Restaurangbransch, Besöksnäringen, våra Synergibranscher och dess anställda har lidit färdigt nu i Pandemins restriktioner och uppmaningar från Regeringen.


Inom Restaurangbranschen, Besöksnäringen och våra Synergibranscher fortsätter vi att motverka spridningen av Corona med alla medel vi kan men vi måste också samtidigt få stöd från Regeringen så vi tillsammans kan skapa en hållbar samhällsekonomi, förutsättningar för ett långsiktigt företagande, säkra jobben och en god folkhälsa.


Vi har egentligen bara ett enda krav: att Regeringen tar sitt fulla ansvar för den rådande situationen. Regeringen är ytterst ansvarig och vi måste därför få stöd som hjälper och motverkar de begränsningar att driva företag, att anställa och utvecklas som Regeringens Coronastrategi har fört med sig. Regeringens restriktioner kräver ytterligare direkta åtgärder och förstärkta stödpaket.Bild ovan: "Dominoeffekten", digitaliserad av Peter Iwers efter en skiss av Åsa Edman


Var för sig är vi starka - bara tillsammans kan vi skapa opinion.


I Sverige finns det 1,2 miljoner företag varav 99,9% utgörs av små och mindre företag. Sveriges småföretag är motorn för landets tillväxt. Det är fakta.


Vi representerar företag, entreprenörer och anställda, de som samverkar med eller blir påverkade av vår allvarliga situation. Vi representerar också odlare, mathantverkare, producenter, leverantörer och grossister men även våra gäster, våra besökare, våra turister – vi representerar dig.


Vi vill att Sverige ska fungera under och efter Pandemin.


Vad föreslår vi?


Läget i våra branscher är högst akut. Nu måste regeringen agera! Vi stödjer därför Företagarförbundets förslag om slopad Arbetsgivaravgift för kvartal 1 och 2 i början av 2021; en akut åtgärd med likviditet i huvudfokus och som inte sätter företagen i en framtida ekonomisk besvärlig situation.


Fördelar med slopad arbetsgivaravgift under krisen.

 • Genom Skatteverkets snabba och enkla handledning av arbetsgivaravgiften kan pengarna betalas ut snabbt.

 • Pengarna finns redan avsatta och utlovade i andra stöd som inte utnyttjats.

 • Stödet är provat och godkänt

 • Möjligheten att kontrollera tex omsättningstapp för skatteverket är enkelt eftersom företagen momsdeklarera månadsvis eller kvartalsvis och därmed kan stödet träffa endast de utsatta.


Vi stödjer även Visita's förslag på akuta åtgärder för att motverka risken för en hotande konkursvåg och att tiotusentals jobb försvinner i hela Sverige med hjälp av förbättrade och förstärkta stöd som betalas ut omedelbart:


 • Riktad ersättning för alkoholstopp. Förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 innebär att många restauranger tvingas hålla stängt den tid då intäkterna normalt är som störst. Ett stöd som ger 100 procent ersättning för det intäktsbortfall alkoholstoppet leder till måste börja betalas ut omedelbart och det behöver redan från början vara tydligt att det gäller så länge begränsningarna är kvar.

 • Förbättrat omställningsstöd. Stödet behöver utökas så att företag som i praktiken inte kunnat ha öppet kan få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppet behöver återställas till 75 miljoner kronor per månad och företag. Nivån ska gälla från juni under resterande tid stödet finns.

 • Hyresstöd. Företag som inte omfattas av omställningsstödet, till exempel nystartade, behöver få tillgång till ett hyresstöd på minst 50 procent av den fasta hyreskostnaden. Stödet ska inte vara beroende av fastighetsägarnas goda vilja.

 • Utökat korttidsarbete. Det måste återigen bli möjligt att permittera anställda på 80 procent. Det här förutsätter en effektiv handläggningstid med definierade tidsramar. Behovet av likviditet är här och nu.

Vad kan du göra?


Signera vår namninsamling. Dela och sprid detta meddelande till kollegor i våra branscher men också till anställda, familj och vänner som vill stötta näringslivet, säkra jobben och ha ett starkt samhälle även efter Pandemin. Prata om namninsamlingen med dina närmaste, länka till den i mail och på Sociala Medier.


 • Krögare och Entreprenör: Dela med dina kollegor i branschen. Det är inte ”vi” och ”dom” längre, nu finns bara ”Tillsammans” och tillsammans är vi starkare. Du hittar en PDF du kan skriva ut längre ner. Engagera dina anställda men även dina gäster och allmänheten. Dela den så att dina gäster kan stödja sin favoritrestaurang, ge allmänheten möjlighet att stödja oss – tillsammans skapar vi opinion.

 • Anställda inom Restaurangbransch, Besöksnäring och våra Synergibranscher: Utan företagen försvinner jobbmöjligheterna. Ditt jobb är hotat. Din arbetslöshet är ett misslyckande. Vi vill att våra branscher ska fungera och att jobben ska vara kvar, nu och sen.

 • Privatperson: Vi behöver ditt stöd också för vi vill kunna se fram emot att du besöker oss även efter Pandemin. Det är viktigt att ta ställning nu innan det är för sent. Vi vill alla ha möjligheten att besöka ett brett utbud av restauranger, barer och mötesplatser även i framtiden och hoppas att du delar den åsikten. Dela Namninsamlingen med likasinnade; din familj och dina vänner, dela gärna på Sociala Medier.


Att signera vår Namninsamling kostar ingenting; möjligen en minut av din tid. Tack för ditt engagemang och stöd. Nu hoppas vi att du fortsätter ditt engagemang och delar vidare.Gå till Namninsamlingen genom att scanna QR-koden ovan med din mobil eller klicka länken: https://www.skrivunder.com/tillsammans_mot_corona_och_for_sveriges_foretag_och_anstallda


Vår Namninsamling kommer att skickas till Regeringen, Oppositionspartierna och Media.


Till dig som läser och till Sveriges Regering; klockan är fem i tolv. Tillsammans kan vi göra skillnad. Tiden att göra skillnad är nu.


Fredrik Goldhahn, Samordnare för Namninsamlingen/ Restaurangbransch.se, Göteborg


Ps/ Agera Tillsammans! Vill du även skriva under denna petitionstext (enligt ovan; Namn, Titel/ Företag, Ort) för att ge extra tyngd till Namninsamlingen? Du är välkommen att maila mig så lägger jag till fler företagare, entreprenörer mfl som avsändare fortlöpande/ ds


 
NAMNINSAMLING Tillsammans mot Corona och
.
Ladda ner • 341KB

PDF'en ovan är på 3 sidor dvs hela den långa versionen på vår petition/ Namninsamling.


KORT VERSION
.pdf
Ladda ner PDF • 1.62MB

Ovan hittar du en kort version som du kan ladda ner, skriva ut som A4. Sätt den vid kassan eller sprid fysiskt till besökare, gäster, kunder och allmänheten. QR-koden kan scannas med mobilkamera så kommer man direkt till Namninsamlingen.


Du kan givetvis spara ner vår QR-kod som bild för att skapa egna flyers eller liknande. Engagera dina besökare, gäster och kunder att skriva under.


Vill du veta mer? Maila oss på kontakt@restaurangbransch.seYTTRANDE REMISS
.pdf
Ladda ner PDF • 156KB

 

Annonslänk från Nextory

Om du vill lyssna på ljudböcker direkt i din iPhone, Android eller surfplatta får du genom Nextory tillgång till ett gediget bibliotek med böcker och författare.

Du får obegränsad tillgång till de mest populära titlarna inom genrer som deckare, romantik, fantasy och ljudböcker för barn direkt i mobilen. Prova Nextory gratis i 14 dagar!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page