top of page
Prenumerera på Restaurangbransch.se's Nyhetsbrev

Tack för att du prenumererar!

Krogen som inte finns: ett projekt kantat av succé och framgång under en Pandemi

Uppdaterat: 20 nov. 2022

Ibland "springer man på" människor som är entreprenörer ut i fingerspetsarna med ett grymt driv, positiv inställning och entusiasm, och det är alltid både imponerande och inspirerande.


Under ett online-seminarie med Tillväxtverket på temat "Turismens Utveckling under Pandemin" bidrog en Davide med intressant innehåll när han berättade om sitt och frun Sandra's projekt: krogensomintefinns - en restaurang trots namnet - som startade hösten 2019 och som mot alla odds; får man väl ändå säga med tanke på omständigheterna, utvecklades och blev fyra restauranger mitt under en Pandemi!


Alldeles för fantastiskt för att inte skriva om, så här är en intervju med Sandra och Davide; krögare på krogensomintefinns!Hej Davide och Sandra! När och varför startade ni Krogen som inte finns?


"Krogen blev på riktigt hösten 2019. Tanken var att vara lite som månskenskrögare och ha riktiga jobb och jobba med krogen som extra grej. Tanken var ju att vi skulle varva ner. Hela idén med krogen kom till när vi letade lokal att gifta oss i. Vi hittade ingen som riktigt passade och lite snåla blev vi. Så en dag när vi stod i ladan kom tanken att bygga ett hus i ladan och ha festen där. Bröllopsfesten blev magisk och någonstans under kvällen dök namnet krogensomintefinns upp. Resten är historia som man brukar säga!"Hur ser er egen bakgrund, er historia och resa med Krogen som inte finns ut?


"Vi har jobbat hela våra liv i restaurangbranschen; många timmar i denna fantastiska bransch, både som anställda och krögare. Innan vi öppnade krogen som inte finns har Davide haft krogarna Stora Örebro, Lilla Örebro och Gamla Örebro. Det blev 10 år som krögare i Örebro innan landet lockade. Sandra har Sommelierutbildning, har även drivit massagestudio och varit servitris på Davides krogar. Krogensomintefinns har blivit så mycket större än vad vi trodde att det skulle bli. Tanken var att vi inte skulle ha anställda och ha öppet när vi kände för det. Nu har vi 4 enheter, dock små. Vi har krogrensomintefinns i Närkesberg: även kallat Moderskeppet, krogensomintefinns på klubben; vilket är restaurangen på Askersunds Golfklubb, vår Food Truck och sist Gatuköket i Hallsberg. Nu sitter vi i tankarna att kanske skala ner igen och bli små. Vi bygger vår verksamhet på vår närvaro, och då är det svårt med 4 enheter."Hur hittar ni energin och inspirationen för era projekt och krogar?


"Energin är att detta är vår passion och hobby. Vi älskar att utvecklas! Vi tittar i backspegeln ibland men vi pratar aldrig om det som varit. Davide är idésprutan och Sandra är förnuftet. Davide kör så långt med en ide som det går, men hoppar snabbt av om problem dyker upp på vägen. Vägen ska vara självklar och vi går alltid på 200% magkänsla i allt vi gör. Det vi har insett är att det är så förbannat mycket lättare att driva krog när man blir äldre och vet hur man ska få saker gjorda. Många i restaurangbranschen saktar ner när de blir äldre, men vi känner och gör tvärtom."


Men att dessutom göra det under en Pandemi?


"Vi var nystartade när den kom och har vänt Pandemin till något "positivt". Vi har fått mycket uppmärksamhet under Pandemin av lokal press, följare mm. Nu när Pandemin släpper så är det öppet mål, finns så mycket jobb!"


Er positiva energi smittar verkligen den också! Vad ser ni som den största utmaningen nu när vi går tillbaka till ”det nya normala”, ett uttryck jag inte gillar men ni fattar?


"Finns bara ett ord! Personalbrist! Det kommer bli hemskt att starta upp nästa års säsong om det inte blir bättre på arbetsmarknaden. Men denna situation får man ta lärdom av, och förhoppningsvis hittar vi lösningar och Sveriges restauranger blir starkare. Sedan kan man ju ångra sig ibland att man tokgasade i Pandemin. För när det vänder nu så är man helt slut i huvudet. Kroppen känns ok, men hjärnan har jobbat på max under hela tiden."Ni fick nyligen reda på att ni är nominerade till Stora Turismpriset, berätta mer!


"När vi blev nominerade till Stora Turismpriset blev vi så glada! När Askersund Turistbyrå ringde och berättade så började vi nästan gråta. Helt ärligt, vi var helt slutkörda i augusti och behövde en energiboost. Det fick vi med råge när vi blev nominerade. Vi; lilla krogensomintefinns bland de stora bjässarna Vasaloppet, Gröna Lund, ICEHOTEL mm!"


Ni har min röst! Vilka planer och idéer har ni med Krogen som inte finns framöver?


"Vi går mot ett magiskt bokslut och det innebär att vi har kapital att hoppa på något nytt om det dyker upp. Men nästa grej vi ska göra är att komplettera det vi har. Inte bara bli större för egots skull. Drömmen är ett hotell. Vi var nära för ett år sedan men banken sa nej pga Pandemin. Vi driver även en matmarknad med typ 30 000 besökare och en Matresa i Örebro län, så nästa år kommer nog dessa grejer ta tid att starta upp igen efter Pandemihelvetet. Däremot har vi bestämt att ta semester efter nyår och samla kraft. Sedan kommer vi ta ett steg tillbaka och finslipa allt, när man växer så blir det ibland på bekostnad på kvalitet och närvaro. Krogen som inte finns är Davide och Sandra och kan inte vi stå för det vi gör till 100% så ska vi inte göra detta."


Kloning kanske? Skämt åsido; bra att ladda batterierna och jag är övertygad om att vad det än blir för resa med era projekt; Sandra och Davide, så kommer det bli grymt intressant att följa! Lycka till!


 

Davide och Sandra. Krögare och Entreprenörer. Följ deras resa på "Krogen som inte finns", på Facebook och på Instagram.

 

Har du något att berätta om Sveriges Restaurangbransch, gastronomi, turism eller Besöksnäring?


Tipsa oss på kontakt@restaurangbransch.se så är chansen stor att vi tar med det i våra Branschnyheter eller vill skriva om det.

Comments


bottom of page