top of page
  • Restaurangbransch.se

Skapa ett CV som sticker ut med 6 enkla tips!

Uppdaterat: 5 maj 2021

Att skriva ett bra CV kan vara helt avgörande när du ska söka jobb. Idag är det viktigare än någonsin att ditt Curriculum Vitae eller CV som vi vanligtvis säger, på ett iögonfallande sätt visar dina arbetslivserfarenheter och färdigheter snyggt och lättöverskådligt.


Ett väl utformat CV med de rätta erfarenheterna för jobbet kommer att göra dig till ett självklart val för en jobbintervju när en arbetsgivare ska anställa.


Hur skriver man ett CV, ett personligt brev och resumé som sticker ut i mängden? Här ger vi dig våra 6 bästa tips för att skapa ett perfekt CV!


Så här skapar du ett CV. Vi ger dig våra 6 bästa tips enkelt steg för steg till ditt perfekta CV. En CV-mall med det viktigaste du bör ha med i ett lättöverskådligt och vinnande CV i en rekrytering. Få fördelar när du söker jobb med ett CV som sticker ut. Här får du tipsen till ditt nya, förbättrade CV!

Restaurangbransch.se's Guide till ditt perfekta CV


Med våra tips visar vi steg för steg hur man enkelt skriver ett CV som kommer öka dina chanser att få komma på en jobbintervju.


Och inte minst ger vi dig de bästa tipsen på hur ditt CV kan skilja sig från mängden av CV en arbetsgivare måste ta sig igenom för att hitta rätt person för den utannonserade tjänsten.


Här är våra 6 bästa tips på hur du ska tänka när du skapar ditt CV och skriver det perfekta CV't!


1: Vilken CV-layout och utseende ska du välja till ditt CV?


Har utseendet någon betydelse? Ja, det har det faktiskt när det kommer till CV.


Om ditt CV är snyggt och prydligt uppställt, med en layout som sticker ut och med alla delar av ditt CV lättöverskådliga är chansen stor att en arbetsgivare fastnar och fortsätter att läsa.


Det finns många CV-mallar online men få av dem är tyvärr gratis. Det kan i och för sig löna sig att betala för ett CV men man kommer långt på en gratis mall för CV också.


Men om du är duktig på Photoshop eller liknande kan du skapa en unik mall som du är helt ensam om och som verkligen sticker ut bland andra ansökningar till ett jobb.


Låt layouten på ditt CV återspegla vem du är!


Om du är en spontan, energisk, kreativ person så låt det synas i din CV-layout med tex färg och typsnitt. Om du älskar att vara strukturerad och ordningsam använd en mer återhållsam och ren layout.


Det finns egentligen tre typer av CV'n som också bestämmer hur ditt CV kan utformas.


Det kan tyckas vara en hårfin skillnad på dessa CV och det allra vanligaste är att man gör ett Kombinerat CV (som är precis som det låter en kombination av följande två CV'n) och det är den typ av CV som vi tycker passar Restaurangbranschen bäst.


Kronologiskt CV (kallas också för CV med omvänd kronologisk ordning) är ett CV som bäst passar där din tid och erfarenhet av branschen är din största fördel i ansökan. Dina senaste anställningarna stämmer väl överens med vad arbetsgivaren söker.


Man skriver alltid den senaste; eller pågående, anställningen överst och följer en omvänd kronologisk ordning, bakåt i tiden neråt i ett CV-dokument.


Kompetensbaserat CV (kallas också funktionellt CV) och är mer inriktat på din kompetens, talanger och egenskaper som väl passar in i vad jobbet kräver av den anställde. I denna typ av CV är det viktigt att man framhäver kunskap och färdigheter.


Kompetensbaserade CV'n är extra viktiga när du ska ta nästa steg eller helt enkelt vill byta karriär.


Ett Kombinerat CV ska innehålla en bra mix av dessa två CV'n. Beroende på jobbets karaktär kan du anpassa texten i ditt CV så att den passar bättre för jobbet du söker.


Sätt layouten så att dina arbetslivserfarenhet och utbildningar som är extra viktiga framhävs.


Pusha för de arbetsuppgifter du haft eller egenskaper hos dig själv som yrkesverksam som kan upplevas som positiva för arbetsgivaren i just den aktuella rekryteringen där du söker en position.


Välj hellre bort långa beskrivningar av ditt arbete som kanske enbart tjänar ett utfyllande syfte. Välj en kortare och mer slagkraftig beskrivning av dina tidigare arbetsuppgifter och krydda gärna med den tidigare arbetsgivarens starka kompetenser eller inriktning på exempelvis kök mm.


Ett starkt CV har också en tydlig avsändare (du) och tydliga kontaktuppgifter och då är vi inne på det andra tipset i vår Guide till ditt perfekta CV.


 

Annonslänk från Nextory

Om du vill lyssna på ljudböcker direkt i din iPhone, Android eller surfplatta får du genom Nextory tillgång till ett gediget bibliotek med böcker och författare.

Du får obegränsad tillgång till de mest populära titlarna inom genrer som deckare, romantik, fantasy och ljudböcker för barn direkt i mobilen. Prova Nextory gratis i 14 dagar!


 

2. Detta ska ett CV alltid innehålla - utan undantag!


Självklart är innehållet i ditt CV det allra viktigaste och helt naturligt så är det dina egna erfarenheter och utbildningar som bestämmer mycket av hur ditt CV kommer att utformas i layouten.


Men det finns viss information som vi anser alltid ska vara med i ett CV.


Dina Kontaktuppgifter ska alltid vara med. Det låter självklart, eller hur? Men undertecknad kan inte räkna upp hur många CV'n jag läst som saknat kompletta kontaktuppgifter.


Det är en viktig formulering; kompletta kontaktuppgifter, för det räcker inte med ett mobilnummer.


Kompletta kontaktuppgifter är:

  • Ditt namn

  • Din adress

  • Din mail

  • Ditt mobilnummer

  • Ditt foto

Det sistnämnda kan verka kontroversiellt för utseende går absolut inte före dina kompetenser.


Man bör dock veta att en bild säger mer än tusen ord. Så välj en bild som på ett bra sätt framställer dig som du verkligen är.


Fångar du en arbetsgivares intresse med ditt CV - men det saknas ett foto av dig - så kan vi lova att så gott som alla kommer att söka på Google eller Facebook för att få ett ansikte på dig och få reda på mer om vem du är.


De kompletta kontaktuppgifterna bör placeras högst upp, på varje sida (om det är fler än en).


Och hur du väljer att presentera vem du är spelar självklart en roll vilket leder oss till nr 3 på vår lista till det perfekta CV't.3. Inledningen på ditt CV och dess betydelse för vilket intryck du gör


Lika viktigt som att ditt CV är lättöverskådligt och snyggt är hur du väljer att skriva din inledande presentation av dig själv. Inledningen är egentligen svaret på den väldigt vanliga intervjufrågan "Vem är du?".


Här är tipset att tänka som när man skapar en affärsidé. Du ska på 2-3 meningar få med allt det viktiga om dig själv och varför du söker just det där jobbet.


För att ta ett kanske övertydligt exempel, så duger det inte att skriva:


"Jag heter John Doe och är 24 år. Jag jobbar just nu på Restaurang Felsteget och söker tjänsten hos er som Sous Chef. Jag hoppas att jag får komma på en intervju så jag kan berätta mer om mig själv".


De tre meningarna ovan är fulla med fel fokus.


Namn, ålder, var man jobbar nu, att man söker tjänsten som Sous Chef, att man vill komma på intervju och berätta mer om sig själv - alla dessa uppgifter är onödiga, underförstått givna med en ansökan eller är information man kan utläsa på andra ställen i ditt CV.


Samma person kanske skulle ha skrivit såhär istället:


"Jag är en ung, ambitiös kock med stort driv och intresse för restaurangbranschen som helhet. Då jag är lyhörd och har märkt att jag har lätt för att leda ett team i köket känner jag mig redo för nästa steg som Sous Chef hos er. Som kock försöker jag alltid leverera maximalt och utvecklas med varje arbetspass".


Vilken version av John Doe skulle du själv kalla till en jobbintervju eller provjobb?


Denna kortversion av vem du är ska sälja in dig som en av de främsta aspiranterna till tjänsten.Ett enda SkimSafe®-kort i din plånbok skyddar alla dina bankkort mot trådlös skimming. Idag kan tjuvar trådlöst läsa av dina kortuppgifter på upp till 1 meters avstånd. De kan sedan använda kortuppgifterna för att handla online och tömma ditt konto på pengar. SkimSafe-kortet stoppar trådlösa bedragare genom att skapa ett skyddsfält runt dina bankkort som förhindrar att dina kortuppgifter stjäls trådlöst.

Bilden ovan är en annonslänk från SkimSafe® - ett kort som du placerar i din plånbok och som skyddar alla dina bankkort mot trådlös skimming.